Film: Easy Lessons

 

27 september 2020

WANNEER: 27 september 2020, zondag, vanaf 14.00. AFWIJKEND TIJDSCHEMA, zie onder!

WAT: documentaire van Dorottya Zurbó (2018) met Engelse ondertiteling
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland

BIJDRAGE: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (in verband met de gestegen kosten kunnen we helaas geen gratis consumptiebon meer verstrekken)

De film toont het leven van een jong meisje uit Somalië, dat op de drempel van volwassenheid alle draden met haar verleden moet doorsnijden en een nieuw leven ,pet beginnen in Hongarije. Met hulp van een mensensmokkelaar organiseert haar moeder de vlucht van haar 15-jarige dochter vlak voordat haar vader haar tegen betaling aan een oude man zou uithuwelijken.

De belangstelling van de regisseur, Dorottya Zurbó, ging uit naar de ervaring van iemand wiens lot bepaald wordt door een historische en sociale situatie. Light Lessons volgt de ontwikkeling van Kafia en maakt ook de psychische belasting voelbaar als gevolg van verwarring rond identiteit en religie.

Dorottya Zurbó vond het Somalische meisje in het tehuis voor minderjarige vluchtelingen in Fót. Samen werkten ze de opzet van de film uit, het praten tegen haar moeder was een idee van Kafia zelf.

De documentaire zat in het wedstrijdprogramma van het festival van Locarno, werd bekroond op het ZagrebDox festival en ontving de Prijs van de Hongaarse Filmcritici voor de beste documentaire.

We zijn erg blij dat we eindelijk de film kunnen vertonen die we op 15 maart hebben moeten uitstellen. In verband met de COVID-situatie vragen we jullie om je uiterlijk op 21 september aan te melden voor het evenement via info@magyarszalon.nl of op in een comment op Facebook (op ‘Gaat’ klikken is niet voldoende). In verband met de regels voor social distancing kunnen maximaal 25 mensen tegelijk in de zaal van het Goethe-Instituut. Bij een hoger aantal aanmeldingen zullen we de film 2x draaien. Het publiek wordt in volgorde van aanmelding in twee groepen ingedeeld. De indeling van de groepen wordt vooraf bekend gemaakt. Vanwege de dubbele vertoning hebben we eeen afwijkend tijdschema:

14:00-14:30: binnenkomst, koffie etc.
14:30-16:00: 1e vertoning, daarna cafetaria open
16:15-17:45: 2e vertoning
17:45-18:30: cafetaria open

De cafetaria voldoet aan de eisen m.b.t. hygiëne. Het gebouw ingericht op 1,5 m afstand houden en ontsmettingsgel is beschikbaar. Hopelijk kunnen we de tuin gebruiken maar als het weer het niet toelaat, kunnen we ook in het gebouw veilig napraten.
Op 25 oktober hebben we een evenement in De Balie, in samenwerking met het Nederlands PEN Centrum! Het programma bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis van de vorig jaar overleden schrijver György Konrád en een forumgesprek ter gelegenheid van de verschijning van de bundel Waar woont de haat? een verzameling kritische essays en verhalen van hedendaagse Hongaarse schrijvers. Voertaal Nederlands en Engels