Magyar történelmi séta Amszterdamban

Historische wandeling door „Hongaars Amsterdam”

28 juni 2020

De regels worden langzamerhand versoepeld en we kunnen elkaar weer in levenden lijve ontmoeten! We hebben een coronaproof wandeling door Amsterdam op het programma staan, waarbij in de relatief veilige buitenlucht kunnen blijven en de anderhalve meter afstand kunnen bewaren. We lopen langs plaatsen die iets met de Hongaarse geschiedenis te maken hebben en er zal steeds een korte inleiding gehouden worden over de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. Zulke plekken zijn: het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk), de gedenkplaat van typograaf en drukker Miklós Tótfalusi Kis, die rond 1685 zijn beroemde Hongaarse bijbel in Amsterdam drukte, en een plek waar Liszt heeft opgetreden. We horen ook over de reacties van de Amsterdammers op de Hongaarse opstand in 1956. We worden bijgepraat door o.a. Ronald Steur, Kati steur en Máté Lachegyi.

Wie ons al langer volgt, kan zich herinneren dat we al eens eerder, in 2011, een historische wandeling hebben gehad. Sinds die tijd zijn veel nieuwe mensen die we dit programma ook graag aan willen bieden. Voor de oudgedienden hebben we nieuwe onderdelen, al zullen er ook overlappingen zijn. Het zal in ieder geval fijn zijn elkaar weer live zien, en samen een wandeling te maken door een zeldzaam rustig Amsterdam zonder toeristen.