‘The Inventor’
Film van Bence Gyöngyössy
Met Engelse ondertiteling

11 februari 2024

  • Wanneer: 11 februari 2024, zondag, vanaf 14.00. De film begint om 14.45.
  • Wat: The Inventor, film van Bence Gyöngyössy, ervoor en erna Hongaarse hapjes en drankjes.
  • Waar: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland
  • Bijdrage: 10 euro, tot 18 jaar: 7 euro

Bence Gyöngyössy is een met Bélazs Balázs-prijs bekroonde filmregisseur en heeft voornamelijk in Duitsland en Hongarije gewerkt. In de loop der jaren deed hij niet alleen ervaring op als regisseur en scenarioschrijver, maar ook als productiemanager, producent en cameraman, en als programmadirecteur van twee televisiezenders. Momenteel werkt hij als filmschrijver, filmregisseur en producent in Boedapest.

Dr. József Béres ontdekte eind jaren zestig als laboratoriumonderzoeker de gunstige werking van sporenelementen op planten en ontwikkelde na erover na te denken zijn legendarische product, de Béres-druppel. Hij zou in veel landen van de wereld onmiddellijk een gevierd wetenschapper zijn geworden, maar het Hongarije van die tijd behoorde daar niet toe. Moeilijke jaren wachtten de wetenschapper. Hoewel de druppels effectief hielpen bij het genezen van vele ziekten en het nieuws zich via mond-tot-mondreclame verspreidde, waren de autoriteiten niet blij met de activiteiten van József Béres. Ze probeerden met alle mogelijke middelen de verspreiding van het preparaat te voorkomen, dreigden hem met gevangenisstraf en startten een gerechtelijke procedure tegen hem. Maar de onderzoeker gaf niet op…

De film presenteert het dramatische lot, de strijd en de gerechtigheidminnende persoonlijkheid van de uitvinder Dr. József Béres. Terwijl het de opwindende gebeurtenissen rond de geboorte van Béres Csepp volgt in scènes rijk aan emoties, de compromisloze strijd van de onderzoeker met de macht, biedt het ook een objectief beeld van het Hongarije van de jaren zestig en zeventig, het (niet)werkende socialisme, de leugens en intriges die destijds de hele samenleving doordrenkten.

Onze volgende data zijn: 17 maart en 21 april, programma volgt nog.
Iedereen is van harte welkom!


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.