Hongaarstalig gesprek over Homecoming (1945)
met deelname van Gábor T. Szántó

17 januari 2021

WANNEER: zondag 17 januari 2020. Aanmelden vanaf 14.30. programma begint om 14.45.

WAT: Hongaarstalig gesprek via Zoom, waaraan ook Gábor T. Szántó, de auteur van het verfilmde verhaal en scenarist van de film zal deelnemen!

WAAR: online: https://us02web.zoom.us/j/88928501028?pwd=TURmdXRoQ1p5alFYR04rWkdCQ3ZJQT09
(Meeting ID: 889 2850 1028, Passcode: 823940, normaal niet nodig)

BIJDRAGE: gratis, donaties welkom op onderstaand rekeningnummer

Hongaarstalig gesprek over de film die ook de Nederlandse bioscopen heeft veroverd en op het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen de prijs voor beste literatuur verfilming won.

Wel beschikbaar in het Nederlands is het verhaal ‘1945’ van Gábor T. Szántó, waarop de film gebaseerd is. Beide behandelen de gebeurtenissen in een Hongaars dorp waar in het genoemde jaar twee Joden terugkeren – tot paniek van de inwoners, die bijna allemaal iets van de eigendommen van de gedeporteerde joden in bezit hebben genomen. Het verhaal is opgenomen in de bundel Waar woont de haat? en was onderwerp van gesprek met vertaalster Antje Koelewijn bij de presentatie daarvan tijdens het gemeenschappelijke evenement van de Hongaarse Salon en de Nederlandse PEN in De Balie in oktober 2020.

Dit programma is helaas alleen in het Hongaars. Maar ook als je daaraan niet kunt deelnemen, is het een aanrader om deze schitterende film eens te bekijken als je hem gemist hebt. Hij is beschikbaar op het platform cinemember: https://www.cinemember.nl/nl/films/homecoming-1945, Cinemember is een abonnementsdienst, maar de eerste twee weken zijn gratis.

Een goed 2021, en dat we elkaar weer live mogen zien!


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.