WE ZITTEN VOL!!! AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK!

Eindelijk weer live!
Historische wandeling door „Hongaars Amsterdam”
Presentaties ook in het Nederlands! Aanmelding verplicht.

28 juni 2020

zondag 28 juni 2020, verzamelen vanaf 14.30. Programma begint om 14.45.

Wandeling langs plekken in Amsterdam die met de Hongaarse geschiedenis verbonden zijn. Indien mogelijk borrel na op een terras.

Vrijwillige bijdrage

De regels worden langzamerhand versoepeld en we kunnen elkaar weer in levenden lijve ontmoeten! We hebben een coronaproof wandeling door Amsterdam op het programma staan, waarbij in de relatief veilige buitenlucht kunnen blijven en de anderhalve meter afstand kunnen bewaren. We lopen langs plaatsen die iets met de Hongaarse geschiedenis te maken hebben en er zal steeds een korte inleiding gehouden worden over de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. Zulke plekken zijn: het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk), de gedenkplaat van typograaf en drukker Miklós Tótfalusi Kis, die rond 1685 zijn beroemde Hongaarse bijbel in Amsterdam drukte, en een plek waar Liszt heeft opgetreden. We horen ook over de reacties van de Amsterdammers op de Hongaarse opstand in 1956. We worden bijgepraat door o.a. Ronald Steur, Kati steur en Máté Lachegyi.

Wie ons al langer volgt, kan zich herinneren dat we al eens eerder, in 2011, een historische wandeling hebben gehad. Sinds die tijd zijn veel nieuwe mensen die we dit programma ook graag aan willen bieden. Voor de oudgedienden hebben we nieuwe onderdelen, al zullen er ook overlappingen zijn. Het zal in ieder geval fijn zijn elkaar weer live zien, en samen een wandeling te maken door een zeldzaam rustig Amsterdam zonder toeristen.

Het is de bedoeling om tijdens de wandeling anderhalve meter afstand te bewaren. Daarom willen we graag in kleine groepen op pad. Bij voldoende belangstelling starten we een of meer Hongaarse groepen en een Nederlandstalige groep. Deze vertrekken van verschillende plekken en lopen dezelfde route met een tijdsverschil.

Om de groepen te knnen indelen willen we jullie vragen om je vooraf aan te melden. Dat is mogelijk via de Facebookgroep Amszterdami Magyar Szalon onder het event (let erop dat je in de GROEP bent, om technische redenen zijn er ook andere verschijningsvormen van de Salon op Facebook) of per e-mail via info@magyarszalon.nl. Aanmelding is mogelijk tot woensdag 24 juni middernacht. Graag vermelden dat je aan de Nederlandstalige versie wilt deelnemen , en of je na afloop wil blijven voor een borrel na – als het ons lukt om een terras voor de hele groep te reseveren. Op vrijdag 26 juni publiceren we het complete draaiboek!

De hele wandeling is tussen de 2 en 3,5 km, afhankelijk van de vraag of je van het eindpunt terugloopt naar het startpunt, of daar afscheid neemt dan wel de tram terug neemt. De wandeling zelf zal dus tussen de 20 en de 40 minuten zijn, inclusief de presentaties ongeveer anderhalf uur.-

Om organisatorische redenen wijkt de datum af van wat eerder was aangekondigd, maar bij zoveel verandering om ons heen is dat hopelijk overkomelijk.
Natuurlijk hopen we op schitterend zomerweer, maar ook bij slecht weer gaat de wandeling door. Neem in dat geval een paraplu mee! We kijken ernaar uit om jullie weer te zien!


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.