Hongaarse stemmen
in samenwerking met het Nederlands PEN Centrum
In het Nederlands, uitverkocht, wel livestream!

25 oktober 2020

WANNEER: zondag 25 oktober 2020, Aanvang programma 15.00., duur: 90 minuten

WAT: Herdenking György Konrád en programma rond de verhalenbundel Waar woont de haat? met kritische verhalen en essays
Vanwege COVID-maatregelen helaas geen borrel na!

WAAR: DE BALIE, Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam

BIJDRAGE: entree de Balie €15, met reductie (studentenpas, CJP, Stadspas.Offscreen-pas) €13
Livestream gratis, een vrijwillige bijdrage aan de Salon is welkom, zie onderaan

Lezen we in de krant iets over Hongarije, dan gaat het vaak over uitsluiting, xenofobie en extreem nationalisme. Maar in de Hongaarse literatuur komt een ander beeld naar voren: hedendaagse schrijvers stellen intolerantie en sociaal onrecht aan de kaak. Ze pleiten voor compassie en solidariteit. Voor de onlangs bij Uitgeverij Jurgen Maas verschenen bundel Waar woont de haat? heeft vertaler Mari Alföldy samen met literatuurwetenschapper Viacheslav Sereda eenentwintig verhalen en essays rond dit thema geselecteerd uit de literatuur van de afgelopen jaren, onder meer van eerdere Salongasten als László Krasznahorkai, György Dragomán, Ádám Nádasdy, Krisztina Tóth, Lajos Parti Nagy en György Spiró, maar ook van andere bekende auteurs, onder meer Péter Esterházy, Péter Nádas, György Konrád, Aliz Mosonyi, Krisztián Grecsó en János Háy.De vertalingen zijn van Mari Alföldy, Jannet Bosselaar, Rebekka Hermán Mostert, Henry Kammer, Antje Koelewijn, Ineke Molenkamp, Frans van Nes, Cora-Lisa Sütő, Rob Visser en Rogier van der Wal.

Vertalers Antje Koelewijn, Frans van Nes, Rogier van der Wal en Mari Alföldy lezen fragmenten voor en praten over de vertalingen. Lieve Joris en Mari Alföldy staan met moderator Michel Maas stil bij de vorige jaar september overleden György Konrád. Tot slot heeft Michel Maas een gesprek met Ferenc Laczó, historicus aan de universiteit van Maastricht, over de situatie in Hongarije nu.

Het is een grote eer voor ons om voor dit evenement te mogen samenwerken met het Nederlands PEN Centrum en De Balie. Het programma sluit aan bij de bijeenkomst met de Nederlandse vertalers van Hongaarse literatuur in januari 2018. We nemen ook graag deel aan de herdenking van de schrijver György Konrád, die jarenlang voorzitter van de Internationale PEN was. De voertaal is Nederlands en voor een klein deel Engels.

Door het beperkte aantal vanwege de COVID-maatregelen zijn de kaartjes snel uitverkocht. Maar er komt een livestream, die vanaf 5 minuten voor aanvang beschikbaar is op de website van de Balie: https://debalie.nl/programma/hongaarse-stemmen-25-10-2020/, dus iedereen kan erbij zijn!


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.