Film: Easy Lessons

documentaire van Dorottya Zurbó (2018) met Engelse ondertiteling

15 maart 2020

zondag, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee,
gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

Goethe Instituut Amsterdam,
Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland
9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

De film toont het leven van een jong meisje uit Somalië, dat op de rand van volwassenheid alle draden met haar verleden moet doorsnijden en een nieuw leven moet beginnen in Hongarije. Met hulp van een mensensmokkelaar organiseert haar moeder de vlucht van haar 15/jarige dochter vlak voordat haar vader haar voor geld aan een oude man zou uithuwelijken.

De interesse van de regisseur, Dorottya Zurbó, ging uit naar de ervaring van iemand wiens lot getermineerd wordt door een historische en sociale situatie. Light Lessons volgt de ontwikkeling van Kafia en maakt ook de psychische belasting voelbaar die het gevolg is van de verwarring rond identiteit en religie.
Dorottya Zurbó vond het Somalische meisje in het kindertehuis voor minderjarige vluchtelingen in Fót. Samen werkten ze de opzet van de film uit, het idee van het praten tegen haar moeder is van Kafia afkomstig.

De documentaire zat in het wedstrijdprogramma van het filmfestival van Locarno, werd bekroond op het ZagrebDox festival en ontving de Prijs van de Hongaarse Filmcritici voor de beste documentaire.


Hoewel de Salon geen speciale herdenking organiseert, is 15 maart een bijzondere dag: een Hongaarse nationale feestdag waarop het uitbreken van de revolutie van 1848 wordt herdacht, vier deze dag met ons!
De antiquarische boekenmarkt die na de film plaatsvindt, zal vooral uit Hongaarse boeken bestaan, maar wie weet wat onze gulle donoren ons nog mee verrassen. Mocht je Hongaarse boeken of boeken over Hongaarse onderwerpen aan ons willen schenken, kun je contact opnemen met Mari Alföldy m.alfoldy@gmail.com of Eleni Bozona 0634440445 of via de website.

Verdere data: 19 april, 17 mei, 21 juni (de laatste twee nog te bevestigen).

Onze programma’s zijn ook op Facebook.

Mari Alföldy en de organisatoren


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.