De Hongaarse Salon Amsterdam bestaat15 jaar!
We vieren dit met een concert van
Lőrinc Barabás
jazztrompettist

16 april 2023

  • Wanneer: 16 april 2023, zondag, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
  • Wat: concert, ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, Hongaarse hapjes
  • Waar: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland
  • Bijdrage: 10 euro, tot 18 jaar: 7 euro

Jazztrompettist Lőrinc Barabás is een bekende Hongaarse jazmusicus en componist. Hij studeerde jazztrompet aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest en hield zich daarna aan het SAE Institute in New York met elektronische muziek bezig. Naast de trompet gebruikt hij voor zijn composities ook toetsinstrumenten en elektronische hulpmiddelen Soms creëert hij een meditatieve stemming, dan heeft zijn muziek weer een ritmisch weefsel. Hij beweegt zich vaak op de grens tussen jazz en elektronica, maar op zijn laatste album is hij weer teruggegaan naar een meer klassiek jazzgeluid. Zijn stukken zijn krachtig, bijna filmisch. Hij gelooft dat het mogelijk is om verhalen te vertellen zonder tekst, en dat instrumentale muziek veel meer ruimte biedt voor abstractie en gevoelsvrijheid dan de wereld van de woorden. Hij heeft internationale faam verworven bij evenementen als het Montreaux Jazz Festival en het iTunes Festival in Londen.

We kunnen het zelf nauwelijks geloven, maar de Hongaarse Salon in Amsterdam bestaat 15 jaar! Allemaal heer hartelijk bedankt voor jullie aanwezigheid en steun. Als jullie willen dat we nog lang doorgaan, kom zo vaak mogelijk!
En voor nu, kom naar ons verjaardagsfeestje! We vinden het een grote eer dat de populaire jazztrompettist en componist Lőrinc Barabás deze bijzondere gelegenheid komt opluisteren, en we kijken uit naar zijn concert!
Ons volgende programma. Op 14 mei geeft fotohistoricus János Bodnár een lezing over de grote generatie Hongaarse fotografen die in het Westen werkten, waaronder Robert Capa, Éva Besnyő, die in Nederland woonde, en een van de eerste gasten van de Salon, Ata Kandó.
We zijn van plan om simultaanvertaling naar het Engels te verzorgen bij de Hongaarstalige lezing.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.