Hongaarse Culturele Evenementen

De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut.

Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek, concert) op het programma, zo mogelijk om en om.

Taal

De lezingen en gesprekken zijn meestal Hongaarstalig, maar de Salon is er ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in Hongaarse cultuur maar de taal niet spreken. Vijf keer per jaar wordt een film vertoond, die in principe altijd in het Engels of Nederlands ondertiteld is. Verder zijn er regelmatig concerten en af en toe zorgen we voor vertolking. In de aankondiging geven we altijd aan of kennis van het Hongaars noodzakelijk is. Sprekers die we vanuit Hongarije uitnodigen, proberen we ook een podium te bezorgen voor een Nederlands publiek – dergelijke aansluitende evenementen kondigen we, indien van toepassing, ook op onze website aan.

Publiek

Een zeker niet onbedoeld neveneffect van dergelijke bijeenkomsten is dat er een leuk gezelschap van cultureel geïnteresseerde Hongaren en andere liefhebbers van de Hongaarse cultuur bij elkaar komt. De cafetaria is drie kwartier voor aanvang open, met koffie thee, broodjes en Hongaars gebak, gemaakt door onze vrijwilligers, en na afloop kan er met een hapje en een wijntje worden nagepraat. Hoewel er alle ruimte is om losse evenementen te bezoeken en iedereen van harte welkom is om naar één bepaalde voorstelling te komen, zijn we ook blij met de vriendenkring die in de loop van de jaren rond de Salon is ontstaan. En we zijn er trots op dat de Salon ook een voedingsbodem is voor andere initiatieven, zoals het Hongaars Koor Amsterdam dat in 2014 hier is ontstaan.

Media

  • Discussie over de Hongaarse Salon in het radioprogramma van de Civil Rádió (Hongaarstalig):

Organisatie

De bijeenkomsten vinden sinds april 2008 plaats. De Salon wordt geleid door Mari Alföldy, literair vertaler. Het organisatorische werk is in handen van een enthousiast team. We zijn een Stichting, alle activiteiten vinden op non-profitbasis plaats, inkomsten worden ten behoeve van de organisatie aangewend. Al het werk wordt in onze vrije tijd verricht op vrijwillige basis. De Salon is een onafhankelijke entiteit die haar bescheiden budget dankt aan bijdragen van het publiek in de vorm van entreegelden, consumpties en donaties.

Boeken

Een paar keer per jaar organiseren we boekenmarkten, waarbij naast Hongaartalige boeken ook Hongaarse literatuur in Nederlandse vertaling wordt aangeboden in ruil voor giften aan de Salon.

Donaties zijn welkom op rek. nr.
NL58 ABNA 0406 6848 20
Stichting Hongaarse Salon Amsterdam
Bank: ABN AMRO
BIC: ABNANL2A

Verdere informatie: info@magyarszalon.nl

Gegevensbescherming

Privacyverklaring