Film: On Body and Soul ter nagedachtenis van Géza Morcsányi

  • Wanneer: 19 februari 2022
  • Wat: film van Ildikó Enyedi (2017) met Nederlandse ondertiteling!

Enkele weken geleden overleed Géza Morcsányi, uitgever, dramaturg en literair vertaler, die in 2018 te gast was in de Hongaarse Salon voor een Hongaarstalig gesprek. Daar vertelde hij onder meer hoe hij, zonder enige acteerervaring, tot zijn eigen grootste verrassing een rol kreeg in een film van Ildikó Enyedi. Nog groter was de verrassing toen de film de Gouden Beer, de hoofdprijs van het Internationaal Filmfestival van Berlijn won, en genomineerd werd voor een Oscar. We willen Géza herdenken door deze film op het programma te zetten.

In zekere zin hoefde Morcsányi alleen zichzelf te spelen, in de film is hij echter niet de directeur van een uitgeverij maar van een slachthuis. De introverte Mária is daar nog maar net als de nieuwe

kwaliteitscontroleur aan de slag gegaan, als het geroddel onder haar collega’s al begint. Mária gedraagt zich opvallend anders. Ze zit tijdens de lunch altijd alleen in stilte, ze neemt haar werk extreem serieus en houdt zich strikt aan de regels. Haar wereld is er een die bestaat uit cijfers en gegevens die in haar geheugen geprent staan. De enige op het werk die toenadering zoekt is haar baas Endre. Ondanks de gesloten karakters van beiden leren ze elkaar steeds beter kennen en ontdekken ze per toeval ’s nachts hetzelfde te dromen. Ze zijn met stomheid geslagen. Hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert, als ze overdag hun dromen samen beginnen na te spelen.