Film: Smouldering Cigarette

  • Wanneer: 20 nov 2022
  • Wat: film van Péter Bacsó (2001)

De mythe van Katalin Karády ontstond begin jaren ‘40.In vijf jaar makate ze twintig films en talloze platen, ze werd de grootste ster van de Hongaarse film noir. “Karády was tegelijk geheimzinnig als Marlene Dietrich, op het ordinaire af erotisch als Jane Russel és majesteitelijk als Greta Garbo.” In de film van de bekende Hongaarse regisseur Bacsó blijft Karády als filmster op de achtergrond en wordt meer haar privéleven belicht.

Het verhaal draait om drie figuren: Zsüti, de arme tekstschrijver, eens een veelbelovend dichter, de Diva, de populaire zangeres en actrice, en de Generaal, de almachtige spionnenbaas, de geliefde van de Díva, die steeds meer overtuigd raakt van de uitzichtloosheid van de Tweede Wereldoorlog en ook iets probeert te doen om het land te behoeden voor de ondergang.

In de film verschijnen drie verschillende sferen: het zorgeloos lijkende nachtleven van Boedapest in de jaren ’40, de koffiehuizen vol kleine oplichters en zonderlinge figuren: de wereld van Zsüti, en het Oostfront met zijn vrieskou en verschrikkingen. Het verhaal van deze drie mensen is een vreemde tragikomedie over levens die elkaar kruisen en de veranderlijkheid van het menselijk bestaan.