Hongaarse fotografen in de wereld Lezing van János Bodnár

  • Wanneer: zondag 14 mei 2023
  • Wat: Lezing

Toen fotograaf Paul Almásy in de jaren ’70 in Parijs een expositie van Hongaarse fotografen organiseerde, merkte hij dat noch de kenners noch het publiek zich bewust was van de belangrijke rol van de Hongaren in de geschiedenis van de fotografie. Volgens hem had Hongarije met zijn tien miljoen inwoners één wereldberoemde fotograaf per twee miljoen inwoners. En inderdaad, iedereen kent de naam van Kertész, Brassai, Moholy-Nagy en Robert Capa.

János Bodnár, die in de jaren ’80-als medewerker van het blad Magyar Hírek contact had met Almásy en ook kennis maakte met de fotografen van Hongaarse afkomst die verspreid over de wereld leefden en werkten, pakte Almásy’s idee op. Hij zag dat naast de bij iedereen bekende fotografen ook een behoorlijk aantal anderen een belangrijke rol hadden gespeeld in de ontwikkeling van de fotografie in de wereld. Voor het blad Digitális Fotó Magazin schreef hij een serie artikelen over het leven en werk van de 21 meest prominente fotografen, die hij momenteel tot een boek bewerkt.

De lezing is gebaseerd op het in voorbereiding zijnde boek Hungarian Black Jack. Aangezien hij niet in detail op het oeuvre van alle kunstenaars kan ingaan, zullen in de meeste gevallen enkele interessante elementen worden uitgelicht, een periode van hun leven of de omstandigheden van de totstandkoming van hun iconische foto’s. Er zal speciale aandacht zijn voor de twee fotografen die een groot deel van hun leven in Nederland woonden, Éva Besnyő en Ata Kandó. De lezing zal uiteraard geïllustreerd worden door foto’s.