‘Final Report’, Film van István Szabó

  • Wanneer: 19 november 2023, zondag
  • Wat: Final Report, film van István Szabó.

István Szabó is een met een Oscar en met de Kossuth-prijs onderscheiden Hongaarse filmregisseur die de titel ‘Kunstenaar van de Natie’ heeft gekregen, dat wil zeggen dat hij als een verdienstelijke en uitmuntende kunstenaar beschouwd wordt. Een Hongaarse filmregisseur met invloed in Europa en van Europese klasse. Zijn film Mephisto won de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. The Final Report beleefde zijn première in 2020 en is een van zijn grote speelfilms.

Als een ziekenhuis in de hoofdstad gaat sluiten, wordt de gerenommeerde hoogleraar cardiologie dr Stephanus met pensioen gestuurd. De werkloze arts is niet op zoek naar werk, maar ondanks zijn uitstekende vakkennis krijgt hij toch geen enkele baan aangeboden. De dokter, die van de ene op de andere dag niets meer te doen heeft, geniet aanvankelijk van de het feit dat hij geen verplichtingen meer heeft en houdt zich bezig met allerlei leuke dingen, maar hij beseft al snel dat dit voor hem niet voldoende is, hij moet iets met zichzelf aanvangen. Als hij terugreist naar zijn geboortedorp ontdekt hij dat het dorp al meer dan een jaar geen huisarts heeft, omdat de vorige arts naar Zweden, voorbij de poolcirkel, is vertrokken om daar mensen te genezen. Dokter Stephanus besluit – tot grote vreugde van de lokale bevolking – de praktijk over te nemen, al was het maar omdat zijn vader decennia lang een gerespecteerd arts was in het dorp en er, net op het moment dat zijn zoon er gaat werken, een straat in het dorp naar hem vernoemd wordt. Zijn nieuwe opdracht geeft weer betekenis aan het leven van de onlangs gepensioneerde, maar bevlogen arts, die het beste uit de situatie probeert te halen. De schrijnende omstandigheden en de sociale verhoudingen in het dorp, de kleinzielige, maar uiterst schadelijke politieke schermutselingen waarin ook hij verwikkeld raakt, doen hem echter al snel beseffen dat het dorp van zijn jeugd hem niet kan bieden waar hij in de hoop op een nieuw leven naar verlangde. Door schade en schande wordt hij gedwongen in te zien dat hij alleen met de spoken uit het verleden af kan rekenen als hij het heden onder ogen ziet…