Film: Frici and Aranka

  • Wanneer: 19 maart 2023, zondag
  • Wat: film van Tamás Tóth (2022) met Engelse ondertiteling

De film gaat over de relatie tussen de Hongaarse schrijver Frigyes Karinthy (1887-1938, zijn autobiografische roman Reis om mijn schedel is ook in het Nederlands vertaald) en zijn vrouw Aranka Böhm (1893-1944). Karinthy maakte deel uit van een kring van schrijvers waartoe ook de in Nederland beter bekende Dezső Kosztolányi behoorde. Ook hij speelt een rol in de film, evenals zijn vrouw Ilona Harmos en andere bekende schrijvers als Árpád Tóth, Zoltán Somlyó en Tibor Déry. De film laat hun leven en onderlinge relaties zien tegen de achtergrond van het Boedapest van het interbellum. Schrijvers ontmoetten elkaar in de toen bekende koffiehuizen, een milieu dat de Nederlandse lezer ook kan kennen uit De bekentenissen van Kornél Esti van Kosztolányi. Het kan niet anders of er passeren ook de nodige literaire teksten de revu.

Het beroemde literaire paar had een stormachtige relatie, die tot Karinthy’s dood in 1938 duurde. De joodse Aranka werd later in Auschwitz vermoord. De televisiefilm is gebaseerd op een idee van literatuurhistoricus Anna Juhász en is geregisseerd door Tamás Tóth