FILM: The Witness (1969)

WANNEER: 20 januari 2019, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT:  film van Péter Bacsó, 103 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

atanuDeze filmsatire uit 1969 werd meteen verboden en mocht 10 jaar lang niet vertoond worden, hoewel het zich in de jaren 50 afspeelt, waarvan de toenmalige machthebbers zich gedistantieerd hadden.. Daarna werd het meteen een cultfilm doordat het de absurditeit van de dictatuur laat zien. Veel uitspraken uit de film zijn gevleugelde kreten geworden in het Hongaars.

Dijkbewaker József Pelikán (Ferenc Kállai), alleenstaande vader van acht kinderen, wordt gearresteerd voor het illegaal slachten van een varken. Doch in plaats van te moeten boeten voor zijn misdaad, krijgt Pelikán allerlei belangrijke functies toebedeeld, die eigenlijk alleen weggelegd zijn voor leden van de communistische elite. Pelikán is daar dolgelukkig mee, maar heeft geen idee dat hij slechts een speelbal is geworden in de interne machtsstrijd binnen de communistische partij.