FILM: Aurora Borealis (2017)

WANNEER: 10 februari 2019, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT: film van Márta Mészáros, 104 min.

aurora_borealisDe 86-jarige Márta Mészáros, een van de belangrijkste regisseurs van de Hongaarse filmgeschiedenis, laat met Aurora Borealis zien dat ze nog steeds in staat is een indrukwekkende en belangrijke film te maken. In haar films brengt ze vaak de positie van vrouwen ter sprake, zo ook hier. De film is enerzijds een ingewikkelde familiegeschiedenis, anderzijds een stap in de richting van de verwerking van een collectief trauma.

We zien het verhaal van een oude, zieke vrouw, Mária gespreeld door de Hongaarse filmdiva Mari Törőcsik, en haar dochter Olga (Ildikó Tóth) die carrière heeft gemaakt in Wenen. Moeder en dochter hebben weinig contact, maar als Mária door een brief uit Rusland onwel wordt en in coma raakt, reist Olga in allerijl naar Hongarije af. In het huis van haar moeder komt ze op het spoor van lang verborgen geheimen. De sporen leiden terug in het verleden en haar ontdekking zet alles op zijn kop.