FILM: Budapest Noir

WANNEER: 11 november 2018, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.

WAT: film van Éva Gárdos (2017)
Engels ondertiteld, 95 min.

budapest-noirBoedapest, ,jaren 30. Zsigmond Gordon,een cynisch geworden misdaadjournalist onderzoekt de mysterieuze dood van een prostituée. Maar deze zaak is anders dan andere, hij loopt overal tegen muren aan. Gordon wordt voorgedreven door zijn nieuwsgierigheid: hoe meer men hem wil afschrikken des te vasthoudender volgt hij de sporen. Er zijn verschillende opties en niemand lijkt er belang bij te hebben dat de waarheid aan het licht komt.

De literaire thriller van Vilmos Kondor was in Hongarije de grootste boekverrassing van 2008, de roman oogstte veel succes zowel bij recensenten als bij het grote publiek. De verfliming is het werk van Éva Gárdos, die veel aandacht heeft besteed aan het oproepen van de atmosfeer van de tijd en het milieu waarin het verhaal zich afspeelt.

Volgens hoofdrolspeler Krisztián Kolovratnik hoeft Zsigmond Gordon niet per se op onze sympathie te rekenen, maar is hij wel iemand die alles als een buitenstaander probeert te zien en de waarheid altijd op de eerste plaats zet, zelfs als hij daarbij de wet tegen zich heeft.

Het camerawerk is van de bekende vakman Elemér Ragályi en zijn zoon Marci, de muziek van Attila Pacsay heeft de prijs voor de beste buitenlandse filmmuziek gekregen in de categorie independent films van de Hollywood Music in Media Awards in Los Angeles.