FILM: The White King

WANNEER: 15 oktober 2017, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT: film van Jörg Tittel.en Alex Helfrecht (2016), 89 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

a feher kiralyDe twaalfjarige Djata woont in een land waar een dystopische dictatuur heerst. Op een dag wordt er bij het gezin aangebeld, twee agenten komen zijn vader halen.Hij wordt gevangengezet, Djata blijft alleen met zijn moeder en ze worden als verraders aangemerkt. Hij mist zijn vader en kan alle leugens om hem heen moeilijk verdragen. Hij hoopt zijn vader te vinden en wil de hulp inroepen van zijn grootouders, die goede connecties hebben met het regime. Zijn moeder verzet zich echter tegen de tussenkomst van de grootouders die haar nooit hadden geaccepteerd. Zelfs in deze moeilijke situatie wordt het conflict niet opzij gezet.

De regisseurs maakten een bijzondere bewerking van de roman van de uit Transylvanië afkomstige Hongaarse schrijver György Dragomán, dat zich in het Roemenië van Ceaușescu afspeelt, door het in een onbepaalde tijd en plaats te situeren, wat een abstractere anti-utopie oplevert. De algemenere geldigheid maakt het verhaal misschien nog schokkender voor de kijker, maar zoals bij een boekverfliming ook te verwachten valt zijn sommigen minder blij met de adaptatie. Het is in ieder geval interessant om te zien hoe de buitenlandse regisseurs zich het verhaal toeëigenen om op zoek te gaan naar het universele karakter van dictaturen. Overigens is de film in Hongarije opgenomen.

De film wordt vertoond met toestemming van de rechthebbenden, de regisseurs Alex Helfrecht en Jörg Tittel.