FILM: Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan – Reisz Gábor filmje + antikvár könyvvásár

FILM:
For Some Inexplicable Reason

Engels ondertiteld

WANNEER: 20 maart 2016, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT: film van Gábor Reisz (2014), 90 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Intézet Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

vanvalamifurcsa

De film is een low budget afstudeerfilm aan de Filmacademie van Boedapest die een van de populairste Hongaarse films van de afgelopen jaren geworden. Samengevat zou je kunnen zeggen dat hij over het levensgevoel van de Hongaarse generatie van rond de dertig gaat – en dat presenteert hij eerlijk en met humor.
Áron is bijna dertig. Hij is onlangs afgestudeerd in de niet al te marktgerichte studierichting filmesthetiek en zoekt werk, maar weet niet zo goed wat hij in het leven wil. Zijn ouders steunen hem, hij kan daar altijd aanschuiven voor een maaltijd, maar ze bemoeien zich ook te veel met zijn leven. Tijdens het feestje voor zijn 30ste verjaardag ontdekt hij dat zijn vriendin, Eszter, een ander heeft. Na het drinkgelag kan hij de volgende dag zich niets meer herinneren, maar vindt bij zijn e.mails een vliegticket naar Lissabon die hij blijkbaar heeft besteld – voor een maandsalaris van zijn ouders. Hij besluit te gaan en ontdekt daar dat hij de zwaarte nodig heeft die hem met beide benen op de grond houdt en die hij alleen in Boedapest vindt. De film gaat over het leven van alledag, ontmoetingen met vrienden, dagdromen en en compenserende handelingen, en niet in de laatste plaats over Boedapest, waar we ondanks alles for some inexplicable reason toch van houden…
Recensenten zijn zeer lovend over de prestaties van de regisseur (die tevens verantwoordelijk is voor het scenario en de muziek) en de acteurs (hoofdrol: Áron Ferenczik) maar ook over het camerawerk en de montage.

Een recent Hongaars filmsucces, niet alleen voor twintigers en dertigers!
Na de film vindt onze jaarlijkse antiquarische Hongaarse boekenmarkt plaats ten bate van de Salon, voor het aanbieden van overbodig geworden Hongaarse boeken kun je contact opnemen met Eleni Bozona (06-34440445) of Mari Alföldy (m.alfoldy@gmail.com).

De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl
Donaties zijn welkom op rek. nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.