Film: Dirty Window

Dirty Window
documentaire + nagesprek

WANNEER: 21 februari 2016, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT: film van Walter Stokman (2012), 60 min.

nagesprek meg Maaike van Groenestyn, deskundige
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Intézet Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Poster Dirty Window DEF

In de film Dirty Window volgt de Nederlandse regisseur Walter Stokman het spoor terug naar het Hongarije van Betty Szabó, een prostituee die op 19-jarige leeftijd op de Amsterdamse Wallen werd vermoord. In de nacht van 18 op 19 februari 2009 werd de 19-jarige Betty om het leven gebracht in haar peeskamertje. De filmmakers gingen naar Betty’s geboorteplaats Nyíregyháza en spraken met mensen die haar van dichtbij hebben gekend. Uit de getuigenissen worden de contouren van haar bestaan langzaam maar zeker zichtbaar.
Het onderwerp van Dirty Window is nadrukkelijk níet de tot op heden onopgeloste moord. De makers wilden weten wie Betty was, waar ze vandaan kwam, wat haar dromen waren. In de documentaire ontmoeten we onder anderen Betty’s vader, die gescheiden van haar moeder in armoedige omstandigheden leeft, haar muzieklerares en een vriendin die met haar op de Wallen werkte maar voor haar kinderen terugkeerde naar Nyíregyháza.
Een Zeppers Film productie in coproductie met VPRO.
In de film wordt Hongaars gesproken en er is Nederlandse ondertiteling. Na de film praten we met Maaike van Groenestyn, die zich als hulpverlener en onderzoeker heeft beziggehouden met prostitutie en mensenhandel en momenteel werkzaam is als adviseur van de gemeente Amsterdam.

Wij willen graag een keer aandacht besteden aan een fenomeen met een Hongaarse betrokkenheid, dat zich letterlijk heel dichtbij afspeelt, maar waar de meesten van ons weinig van afweten. Feit is dat in de afgelopen jaren op de Amsterdamse wallen een groot deel van de prostituees uit Hongarije afkomstig was. De integere documentaire van Walter Stokman biedt een inkijk in hun leven en hun achtergronden. Na de film vindt een gesprek plaats met deskundige Maaike van Groenestyn, in principe in het Hongaars, als daar behoefte aan is, kunnen we samenvattingen in het Nederlands verzorgen.