Film: Örök tél (2018)

Film: Eternal Winter
 (2018)

met Engelse ondertiteling

19 januari 2020

zondag, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.
Duur: 110 min.

ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee,
gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

Goethe Instituut Amsterdam,
Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland
9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

In december 1944 worden in een dorpje in Zuidoost-Hongarije, bewoond door de Duitstalige minderheid, vrouwen opgepakt door Russische soldaten. Ze zouden voor drie weken te werk gesteld worden. Terwijl haar man vecht aan het front, moet Irén haar dochtertje en haar ouders achterlaten. Na een lange, ellendige treinreis komt ze in een werkkamp in de Sovjet-Unie aan, duizenden kilometers van huis. De vrouwen, die bij de Duitse minderheid in Hongarije horen, moeten als compensatie voor de oorlogsinspanningen van de Sovjets dwangarbeid verrichten in een mijn.

In het kamp zijn de omstandigheden ondraaglijk, een mensenleven is niet veel waard. Irén bouwt een band op met Rajmund, een medegevangene die op zijn eigen manier probeert te overleven. Helpt deze relatie hen om in leven te blijven en uiteindelijk thuis te komen? Welke prijs moeten ze betalen om de hel te overleven? Heeft liefde in het kamp een kans, terwijl beiden thuis een gezin hebben?

De film van regisseur Attila Szász en scenarist Norbert Köbli, een duo dat de bezoekers van de Salon al kunnen kennen van Demimonde en The Ambassador to Bern, is met steun van het Hongaarse Goelag Comité Gulag gemaakt ter nagedachtenis van de honderdduizenden Hongaarse staatsburgers die naar de Sovjetunie zijn gedeporteerd en een veel gevallen niet terugkeerden.

Zij ontvingen de prijs voor de beste Europese TV-film bij de uitreiking van de Prix Europa, Attila Szász werd als beste regisseur gelauwerd op het filmfestival van Montreal, en Marina Gera kreeg een Emmy voor haar acteerprestaties in de rol van Irén.

De film wordt vertoond met toestemming van de rechthebbende, Film Positive Productions Budapest.

Volgende Salon: 9 februari. Verdere data 15 maart, 19 april, 17 mei, 21 juni.

Onze programma’s zijn ook op Facebook.

Mari Alföldy en de organisatoren


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.