Film: Land of Storms (2014) met Engelse ondertitels

22 september 2019, zondag

Wanneer: vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.
Duur: 115 min

Wat: Film van Ádám Császi 
met Engelse ondertiteling 

Ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee,
gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar.

Location: Goethe Instituut Amsterdam,
Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland

Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Szabolcs speelt in een Duits jeugdelftal, maar na een slechte wedstrijd en een conflict met zijn teamgenoten keert hij terug naar zijn geboortedorp in Hongarije om het huis op te knappen dat hij van zijn grootvader geërfd heeft. Daar ontmoet hij Áron, met wie hij steeds closer wordt, terwijl ze steeds meer geconfronteerd worden met de minachting van hun omgeving. De situatie wordt nog gecompliceerder door de verschijning van Bernhard, een voetbalvriend uit Duitstand.

De film van regisseur Ádám Császi heeft meer dan homoseksualiteit als thema. Het geeft een beeld van de Hongaarse maatschappij en behandelt universele thema’s als uitsluiting, stigmatisering en het functioneren van kleine besloten gemeenschappen.

Bij een persconferentie ter gelegenheid van de eerste vertoning van de film vertelde de regisseur dat acceptatie van minderheden een probleem is waar zo veel mogelijk over gesproken moet worden, en dat hij hoopt dat zijn film bijdraagt aan de maatschappelijke discussie in Hongarije. 

De makers legden de nadruk op de innerlijke processen van de personages, en gebruiken daarvoor zo weinig mogelijk dialoog. In plaats van de spaarzame woorden van de jongens worden de gedachten en de complexe gevoelens tot uitdrukking gebracht door de schilderachtige beelden van  cameraman Marcell Rév.De veranderingen van het weer en de nadrukkelijke landschappen zijn in deze film even belangrijk als een personage.  

Land of Storms debuteerde in 2014 op de Berlinale, waar de film enthousiast werd ontvangen door de buitenlandse critici. Op het 16-se filmfestival van Taipeh werd hij bekroond met de speciale prijs voor nieuwe talenten. 


We hopen dat jullie een fijne zomer hebben gehad en je net zo verheugen op het nieuwe seizoen van de Salon als wij!

Onze programma’s zijn ook terug te vinden op onze website www.hongaarsesalon.nl en ook op Facebook.

Mari Alföldy en de organisatoren


Volgende evenement

Na deze bijzondere film hebben we volgende maand op 13 oktober een Hongaarstalige lezing met historicus János Rainer.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.