FILM: Brasilians

WANNEER: 27 mei 2018, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.

WAT: film van Csaba M. Kiss en Gábor Rohonyi (2017), 105 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

brazilok

Deze zeldzame poging om een komedie te maken over zigeuners is volgens Hongaarse resensenten en het publiek bijzonder bijzonder geslaagd. De film speelt zich af in een armoedig Hongaars dorpje, waar vooral de Romagemeenschap er slecht aan toe is, ze wonen in holen. Door toedoen van een hun goedgezinde, voetbalmiddende pastoor mag het elftal van de zigeuners “Brazilok”, (Brazilianen) meedoen met de lokale competentie. De protagonist van de ene groep is Áron, een Romajongen die net uit de gevangenis is ontslagen, aan de andere kant zien we de zoon van de belangrijkste politicus van het dorp. Er is een liefdesdriehoek en er spelen verschillende conflicten, maar uiteindelijk zal blijken dat alles pas goed kan komen als iedereen samenwerkt. Goede dialogen en geweldige acteurs, waaronder de amateur kinderacteur Erik Lakatos, hoofdpersoon en verteller, en Franciska Farkas (Rozi). De film brengt een van de belangrijkste conflicten van de Hongaarse maatschappij aan de orde, echter niet in de vorm van deprimerend maatschappijkritisch drama. Deze komedie toont zigeuners en niet-zigeuners als gewone mensen, met hun gebreken.. In deze sympathieke film is ook de naar huidige Hongaarse maatstaven weinig realistische, sprookjesachtige happy op zijn plaats.