Film: A Woman Captured

  • Wanneer: 21 nov 2021, zondag, vanaf 14.00.
    (Het programma begint om 14.45)
  • Wat: documentaire van Bernadett Tuza-Ritter (2017) met Engelse ondertiteling + boekenmarkt!
    ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

Maris, die de vijftig gepasseerd is, woont al tien jaar als bij een Hongaars gezin als slavin. In ruil voor eten en onderdak doet ze er overdag huishoudelijk werk, ’nachts werkt ze in een fabriek. Haar salaris moet ze afgeven aan Eta, haar bazin, die haar chanteert met de leningen die zij in haar naam heeft opgenomen. Ze mishandelt en vernedert haar. Op een bepaald moment probeert Maris te vluchten.

Door de lotgevallen van één slachtoffer te tonen vestigt de documentaire de aandacht op een verzwegen probleem: de massaal voorkomende moderne slavernij. A Woman Captured is niet alleen een buitengewone productie vanwege het onderwerp, ook de manier van filmen is bijzonder: de camera volgt bijna uitsluitend Maris, deels omdat Eta anders geen toestemming zou hebben gegeven voor de opnamen, maar de benauwde beelden geven de hopeloze situatie van de hoofdpersoon goed weer.

De regisseur, die gelijk de hele filmcrew was, wilde oorspronkelijk Maris alleen volgen, maar in de loop van de tijd ontstond een dialoog met haar hoofdpersoon, waarmee de filmmaker met opzet de regels van het documentairemaken schond: door haar gerichte vragen ontstaat bij Maris langzamerhand het verlangen om te vluchten, en uiteindelijk helpt ze haar daadwerkelijk bij haar vlucht. Ook zien we het proces hoe de regisseur Maris’ vertrouwen wint.

De schokkende film van Bernadett Tuza-Ritter is de eerste avondvullende Hongaarse documentaire die meedeed aan de competitie bij het Sundance Filmfestival. De wereldpremière vond plaats op de IDFA in Amsterdam, en de film won vele prijzen, waaronder die voor de beste documentaire, toegekend door de Hongaarse filmcritici, maar ook internationaal oogstte het werk succes.