FILM: The citizen

WANNEER: 9 april 2017, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45

WAT: film van Roland Vranik (2016), 80 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

allampolgarEen recente Hongaarse film met een verrassend onderwerp. De hoofdpersoon van The citizen is een wat oudere Afrikaanse man, Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), die als vluchteling in al jaren Hongarije woont. Hij werkt als beveiliger in een supermarkt en wil graag Hongaars staatsburger worden maar zakt steeds voor de Hongaarse versie van het inburgeringsexamen, met gedetaillerde, schoolse vragen over de Hongaarse geschiedenis.

Hij neemt bijles van Mari , een gepensioneerde lerares, en de sympathie tussen beiden slaat naar verloop van tijd om in verliefdheid. Mari neemt het besluit om haar man te verlaten en bij Wilson in te trekken. Alles lijkt ten goede te keren, Wilson slaagt zelfs voor het examen.

Maar er speelt nog iemand een rol in het verhaal: Shirin (Arghavan Shekari), een jonge Iraanse voor wie de enige kans om te overleven een schijnhuwelijk met een Hongaar is. Wilson neemt de illegale vluchteling in zijn huis op maar de situatie wordt met de dag onhoudbaarder.

De film is niet gemaakt naar aanleiding van de actualiteiten van de afgelopen tijd, de makers hadden het idee voor het verhaal al eerder opgevat en zijn als het ware ingehaald door de actualiteit. Toch is de flim geen voorspelbaar vluchtelingenverhaal, het gaat over echte mensen, geen clichépersonages. De film die gebaseerd is op een scenario van Iván Szabó en Roland Vranik, kreeg zeer goede kritieken in Hongarije, met name de acteurs, en in het bijzonder de amateur Dr. Cake-Baly Marcelo, worden geprezen om hun natuurlijke spel.