FILM:
Budapest Noir
Engels ondertiteld

WANNEER: 11 november 2018, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.

WAT: film van Éva Gárdos (2017)
Engels ondertiteld, 95 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

budapest-noirBoedapest, ,jaren 30. Zsigmond Gordon,een cynisch geworden misdaadjournalist onderzoekt de mysterieuze dood van een prostituée. Maar deze zaak is anders dan andere, hij loopt overal tegen muren aan. Gordon wordt voorgedreven door zijn nieuwsgierigheid: hoe meer men hem wil afschrikken des te vasthoudender volgt hij de sporen. Er zijn verschillende opties en niemand lijkt er belang bij te hebben dat de waarheid aan het licht komt.

De literaire thriller van Vilmos Kondor was in Hongarije de grootste boekverrassing van 2008, de roman oogstte veel succes zowel bij recensenten als bij het grote publiek. De verfliming is het werk van Éva Gárdos, die veel aandacht heeft besteed aan het oproepen van de atmosfeer van de tijd en het milieu waarin het verhaal zich afspeelt.

Volgens hoofdrolspeler Krisztián Kolovratnik hoeft Zsigmond Gordon niet per se op onze sympathie te rekenen, maar is hij wel iemand die alles als een buitenstaander probeert te zien en de waarheid altijd op de eerste plaats zet, zelfs als hij daarbij de wet tegen zich heeft.

Het camerawerk is van de bekende vakman Elemér Ragályi en zijn zoon Marci, de muziek van Attila Pacsay heeft de prijs voor de beste buitenlandse filmmuziek gekregen in de categorie independent films van de Hollywood Music in Media Awards in Los Angeles.

Er is een interessant lijntje met een vorig Salonprogramma: de film is de adaptatie van een boek dat besproken is in ons programma van januari met de Nederlandse vertalers van Hongaarse literatuur. De roman van Vilmos Kondor is in het Nederlands verschenen onder te titel Nacht over Boedapest in de vertaling van Cora-Lisa Sütő.
Het is november maar wij bereiden ons al voor op de feestdagen. Met onze boekenmarkt willen we jullie gelegenheid geven alvast cadeaus in te slaan voor Sinterklaas en Kerst. Lees Hongaarse boeken in vertaling, maak Hongaarse vrienden blij met Hongaarse boeken! Dankzij de gulle gaven van een aantal Hongaarse en Nederlandse uitgevers hebben we een ruime keus aan Hongaarse literatuur, in de originele taal en in vertaling, Hongaarse kinderboeken, non-fiction etc. De prijzen van de boeken zijn donaties voor de Salon.
Op 9 december vindt ons inmiddels traditionele kerstconcert plaats.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat.
Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl.
Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.