FILM:
Aurora Borealis (2017)
Engels ondertiteld

WANNEER: 10 februari 2019, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT: film van Márta Mészáros, 104 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

aurora_borealisDe 86-jarige Márta Mészáros, een van de belangrijkste regisseurs van de Hongaarse filmgeschiedenis, laat met Aurora Borealis zien dat ze nog steeds in staat is een indrukwekkende en belangrijke film te maken. In haar films brengt ze vaak de positie van vrouwen ter sprake, zo ook hier. De film is enerzijds een ingewikkelde familiegeschiedenis, anderzijds een stap in de richting van de verwerking van een collectief trauma.

We zien het verhaal van een oude, zieke vrouw, Mária gespreeld door de Hongaarse filmdiva Mari Törőcsik, en haar dochter Olga (Ildikó Tóth) die carrière heeft gemaakt in Wenen. Moeder en dochter hebben weinig contact, maar als Mária door een brief uit Rusland onwel wordt en in coma raakt, reist Olga in allerijl naar Hongarije af. In het huis van haar moeder komt ze op het spoor van lang verborgen geheimen. De sporen leiden terug in het verleden en haar ontdekking zet alles op zijn kop.

Van deze beroemde regisseur, die in al haar films de verwerking van Hongaarse historische trauma’s nastreeft, hebben we in de Salon een aantal jaren geleden Last Report on Anna (over sociaal-democrate Anna Kéthly) gezien.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat.
Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl.
Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.