FILM:
Előre! (Voorwaarts)
Engels ondertiteld

WANNEER: 23 september 2018, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.

WAT: film van Dániel Erdélyi (2002), 80 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Erdelyi_Daniel_EloreHet verhaal van een vriendschap uit de vroege jaren ’80, toen Hongaarse pioniers elkaar met ’Előre!’ (voorwaarts) begroetten. Het communistische regime leek toen nog eeuwig in het zadel te zullen blijven.

Zoli és Miki zijn echte vrienden, ze zitten naast elkaar op school en hangen na school samen rond. Zoli’s vader is een van de weinige dissidenten, die clandestiene vlugschriften verspreidt en een samizdatblad uitgeeft om de aandacht te vestigen op de tegenstrijdigheden van het systeem. De vader van Miki is de partijsecretaris van het district, die op jonge leeftijd in een hoge positie is terechtgekomen, hij kan naar believen beslissen over het lot van anderen. De twee totaal verschillende mannen komen noodgedwongen in contact door de vriendschap van hun kinderen. Het enige wat ze gemeen hebben is de belangstelling voor de jonge lerares op de school van hun kinderen. Een schoolreisje geeft hun leven definitief een andere wending.

Tevens een interessant inkijkje in het straatbeeld en woninginrichting van die tijd.

De Salon begint weer! Door gedoe met de filmrechten hebben we het probramma niet eerder kunnen aankondigen, maar we hopen dat jullie er weer zullen zijn!
De volgende bijeenkomst is op 14 oktober, wanneer Ádám Nádasdy (taalkundige, dichter, vertaler, publicist) bij ons op bezoek is, het gesprek is helaas alleen in het Hongaars.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat.
Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl.
Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.