FILM:
The Witness(1969)
Engels ondertiteld

WANNEER: 20 januari 2019, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

WAT:  film van Péter Bacsó, 103 min.
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

atanuDeze filmsatire uit 1969 werd meteen verboden en mocht 10 jaar lang niet vertoond worden, hoewel het zich in de jaren 50 afspeelt, waarvan de toenmalige machthebbers zich gedistantieerd hadden.. Daarna werd het meteen een cultfilm doordat het de absurditeit van de dictatuur laat zien. Veel uitspraken uit de film zijn gevleugelde kreten geworden in het Hongaars.

Dijkbewaker József Pelikán (Ferenc Kállai), alleenstaande vader van acht kinderen, wordt gearresteerd voor het illegaal slachten van een varken. Doch in plaats van te moeten boeten voor zijn misdaad, krijgt Pelikán allerlei belangrijke functies toebedeeld, die eigenlijk alleen weggelegd zijn voor leden van de communistische elite. Pelikán is daar dolgelukkig mee, maar heeft geen idee dat hij slechts een speelbal is geworden in de interne machtsstrijd binnen de communistische partij.

Deze Hongaarse cultfilm moet iedereen gezien hebben die Hongarije beter wil leren kennen. Het krijgt tegenwoordig weer veel aandacht omdat men parallellen ziet met de huidige situatie.
De volgende Salondatum is 10 februari, daarna – onder voorbehoud – 17 maart. 14 april, 19 mei, 16 juni.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat.
Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl.
Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.