Film: Kincsem (2017) + boekenmarkt

17 november 2019

Wanneer: vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.
Duur: 121 min.

Wat: film van Gábor Herendi met Engelse ondertiteling
+ boekenmarkt met ook Nederlandstalige boeken!

Ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee,
gebak, wijn, fris, hapjes verkrijgbaar.

Location: Goethe Instituut Amsterdam,
Herengracht 470, 1017 CA Amsterdam, Nederland

Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

We bevinden ons in de Oostenrijks-Hongaarse Monarchie in de 19e eeuw. De hoofdpersoon van de film is Ernő Blaskovich, die na de revolutie van 1848 alles heeft verloren. Hij brengt zijn dagen door zonder een doel in zijn leven, totdat zijn losbandige bestaan een nieuwe wending neemt: hij wordt eigenaar van Kincsem (Mijn schat), de als ontembaar bekend staande merrie, hij succes op succes behaalt op de renbanen van Europa. Daarmee krijg hij de kans om wraak te nemen op zijn vijand, de moordenaar van zijn vader, baron Otto von Oettingen, en wel op een manier die bij een heer past. De verhouding tussen de twee mannen wordt nog ingewikkelder als Ernő verliefd wordt op Klara von Oettingen, de dochter van de baron. Blaskovich moet uiteindelijk kiezen tussen de liefde en de wraak, de inzet is hoog. 

Met de film wilden de makers het legendarische Hongaarse renpaard aan de vergetelheid ontrukken. Kincsem was letterlijk onoverwinnelijk: van 54 wedstrijden waren 54 gewonnen. Verder is het verhaal echter niet aan de werkelijkheid ontleend, de geschiedenis dient hier voornamelijk als decor. De film is een verhaal dat gebaseerd is op het leven van Kincsem en die tijd, maar verder verzonnen is. Goede karakters en een spannende vertelwijze typeren de superproductie van Gábor Herendi, die met een voor Hongaarse begrippen enorm budget is gemaakt. 

Het scenario, waarin veel anachronistische grapjes zitten, is het werk van Bálint Hegedűs (Parkoló; Liza, a rókatündér) en de regisseur, de twee hoofdrollen worden gespeeld door Ervin Nagy és Andrea Petrik. Interessant weetje: Róbert Hesp, de kleinzoon van de trainer van Kincsem, heeft de filmploeg geholpen bij de opnamen. 


Het is november maar wij kijken al vooruit naar de feestdagen. Met onze boekenmarkt willen we jullie in de gelegenheid stellen om alvast cadeaus uit te zoeken voor Sinterklaas en Kerst. Lees Hongaarse boeken in vertaling, maak Hongaarse vrienden blij met Hongaarse boeken! Dankzij de gulle gaven van een aantal Hongaarse en Nederlandse uitgevers hebben we een ruime keus aan Hongaarse literatuur, in de originele taal en in vertaling, Hongaarse kinderboeken, non-fiction etc. De prijzen van de boeken zijn donaties voor de Salon.

Onze programma’s zijn ook op Facebook.

Mari Alföldy en de organisatoren


Volgende evenement

Op 15 december vindt ons inmiddels traditionele kerstconcert plaats, met medewerking van het Hongaars Koor Amsterdam.


De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rekening nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.