Van fauvisme tot surrealisme Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije

WAAR: Joods Historisch Museum!
Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam

WANNEER: 11 juni 2017, vanaf 14.00.
Engelstalige rondleiding begint om 15.30 en duurt 45 minuten

WAT: Museumbezoek met rondleiding in het Hongaars en Engels.
ervoor/erna: hapjes verkrijgbaar in het café van het Joods Historisch museum

HOEVEEL: Na aanmelding €9 (evenementen@jck.nl, t/m 6 juni)
Ter plaatse normaal museumentree €15,00
Museumjaarkaart: gratis
Naast de aan het museum te betalen entrees verzoeken wij iedereen, en in het bijzonder degene die gratis entree hebben, om met een kleine donatie bij te dragen aan de vaste kosten van de Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.

joods-historisch-museumEind mei opent in het Joods Historisch Museum in Amsterdam een tentoonstelling van Hongaarse avant-gardekunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze middag geeft kunsthistorica Zsófia Farkas rondleidingen aan de bezoekers van de Hongaarse salon in het Hongaars en Engels.

Op de tentoonstelling zijn werken te zien van beroemde Hongaarse kunstenaars als Vilmos Huszár, Béla Czóbel, László Moholy-Nagy, Lili Ország en Lajos Tihanyi. Van Róbert Berény toont het museum zijn meesterwerk Self-portrait with Top Hat. Enkele kunstenaars waren ook actief in Nederland en maakten deel uit van de Nederlandse kunstwereld. De meeste kunstwerken waren niet eerder in Nederland te zien
In de eerste helft van de twintigste eeuw was Hongarije een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme uit de Sovjet-Unie.

Het was tegelijkertijd een roerige tijd in Hongarije. Kunstenaars hadden te maken met opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en het begin van een communistisch regime. Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden allen op de een of andere manier slachtoffer van de Holocaust.

Met de Hongaarse kunst bouwt het Joods Historisch Museum voort op eerdere succesvolle exposities van joodse kunstenaars avant-gardekunstenaars uit Rusland en Roemenië. Tegelijk met de tentoonstelling wordt in het Kunstkabinet van het museum een video-installatie getoond van Hajnal Németh over de Tiszaeszlár affaire van 1882, ook wel het Hongaarse equivalent van de Dreyfus affaire genoemd.

We zijn blij met deze samenwerking met het Joods Historisch Museum, die ons de gelegenheid biedt beeldende kunst in het programma-aanbod van de Hongaarse Salon op te nemen.