Werckmeister harmonies – een film van Béla Tarr

WANNEER: 15 januari 2017, vanaf 14.00.
Programma begint om 14.45.

WAT: Film van Béla Tarr, 2001, 145 minuten
ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,
Hongaarse hapjes verkrijgbaar

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

werckmeister_harmoniesBéla Tarr is zonder twijfel de bekendste hedendaagse Hongaarse filmmaker, met een uitgebreide schare fans in Nederland. Werckmeister harmonies is een van zijn meest bewonderde werken dat op allerlei toplists op filmgebied voorkomt. De film is gebaseerd op László Krasznahorkai’s roman De melancholie van het verzet (in 2016 in het Nederlands verscheen in de vertaling van Mari Alföldy), de titel van de film is ook de titel van het centrale hoofdstuk van de roman.

Het verhaal speelt zich af in een stadje op de Hongaarse vlakte. Het vriest maar er valt geen sneeuw. Honderden mensen staan rond een circustent op het centrale plein om eindelijk de attractie te mogen zien: een opgezette walvis. Overal vandaan stromen mensen toe, zwijgende, gezichtloze figuren, gehuld in lompen. Bij het circus hoort ook ‘de Prins’, een misvormde gestalte die nihilisme en geweld predikt, waardoor de stad uiteindelijk vervalt tot waanzin: rellen, vernietiging en moordpartijen.

Om met een Hongaarse filmrecensent te spreken: de film vertelt “het verhaal van een ongemerkte, continue apocalyps”. Filmcritici roemen de film om de uitgebalanceerde opbouw, de virtuoze camera bewegingen en het spel van de acteurs, met name Lars Rudolph és Hanna Schygulla. De muziek van Mihály Vig is een belangrijk onderdeel van het geheel. Ágnes Hranitzky wordt vanwege haar montagewerk als mederegisseur opgevoerd door de filmmaker.