Film: Sindbad (1971) + BOEKENMARKT

Film: Sindbad (1971) + BOEKENMARKT

  • Wanneer: 15 november 2015, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
  • Wat: Hongaarse filmklassieker van Zoltán Huszárik (1971), 91 min., ENGELS ONDERTITELD
    ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar
    + BOEKENMARKT MET VERTAALDE HONGAARSE LITERATUUR!
  • Waar: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
    routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm
  • Hoeveel: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

 

szindbadDe filmklassieker van Zoltán Huszárik és Sándor Sára uit 1971 is gebaseerd op verhalen van de Hongaarse schrijver Gyula Krúdy (1878-1933), die ook in het Nederlands te lezen zijn (Sindbads droom, vertaling Anikó Daróczi en Ellen Hennink, Van Gennep, 2010). Sinds 2012 is de film dankzij het Hongaars Nationaal Filmarchief en Filminstituut met digitaal vernieuwd beeld en geluid beschikbaar op dvd.
In de film denkt Sindbad voor zijn dood terug aan zijn leven, de smaak van ouderwets goed eten, de tijdloze sfeer van Hongaarse provinciestadjes en natuurlijk de liefde van de vrouwen die hem dierbaar waren. De rolverdering tussen man en vrouw is volgens de regels van de tijd bepaald, Sindbads geliefden vertegenwoordigen verschillende types van vrouwelijkheid en zinnelijkheid. De originele verhalen lopen hier in elkaar over, net als de verschillende tijden. Onze held blijft geen enkele vrouw trouw, alleen bij de oudere Majmunka, die van minnares in een moederfiguur is veranderd, keert hij regelmatig terug. Toch is hij geen harteloze rokkenjager: Sindbad wil het leven in zijn totaliteit ervaren:genieten van goed eten, de schoonheid van de natuur, de geruststellende harmonie van de stadjes en de liefde van vrouwen.
In zijn schitterende beeldgedicht volgt de regisseur de tekst van de schrijver niet letterlijk, maar geeft de sfeer van Krúdy’s werk schitterend weer. De opnamen zijn gemaakt in oude Hongaarse steden in het huidige Slowakije. De hoofdrollen worden gespeeld door zeer beroemde Hongaarse acteurs als Zoltán Latinovits (Szindbád), Éva Ruttkai (Lenke) Margit Dayka (Majmunka) Ildikó Bánsági (Mária) (vanaf 16 jaar)

 

Na afloop van de film vindt onze inmiddels traditionele boekenmarkt plaats. Haal bij ons je Sinterklaas -en kerstcadeaus en steun daarmee de Hongaarse Salon! We hebben veel Hongaarse literatuur in Nederlandse vertaling, ook boeken die in de boekhandel niet meer te krijgen zijn.
Volgende datum: 15 december, met het inmiddels ook traditionele kerstconcert, waarin dit jaar een aantal in Nederland wonende jonge Hongaarse musici hun opwachting maken!.Ook het Amsterdams Hongaars koor zal met een kort blok aan de kerstsfeer bijdragen.

 

Mari Alföldy en de organisatoren

 

 

De Hongaarse Salon Amsterdam organiseert Hongaarse culturele evenementen, die één keer per maand op zondagmiddag plaatsvinden op het Goethe Instituut. Afgewisseld staan filmvertoningen en live evenementen (theater, lezing, podiumgesprek) op het programma, zo mogelijk om en om. De organisatie wordt door vrijwilligers gedaan, uit de entreegelden worden de kosten betaald. De films zijn Nederlands of Engels ondertiteld, de lezingen en gesprekken zijn in principe Hongaarstalig. Voor het programma is koffie en thee verkrijgbaar, na afloop kan bij een borrel worden nagepraat. Info: www.hongaarsesalon.nl, aanmelding mailinglist: info@magyarszalon.nl. Donaties zijn welkom op rek. nr NL58 ABNA 0406 6848 20, ABN AMRO, t.n.v. Stichting Hongaarse Salon Amsterdam.